Gyilkos galóca (Amanita phalloides)


Általános jellemzés:

Közepes termetű, karcsú gomba, zöldes-barnászöldes árnyalatú kalappal. Tönkjén lógó gallér valamint bocskor van, amit sokszor takar az avar. Lemezei és húsa fehér. Halálosan mérgező!
Találva (hely és idő):
Budapest, káposztásmegyeri Farkaserdő (2005.07.23.)
Íz és szag:
Alig volt szaga, ízét nem kóstoltam.
Egyébként kissé nyers bugonya illatúnak írják, amely akár émelyítő is lehet. Az irodalmak szerint továbbá az íze nyeresen és főzve is kellemes!
Kalap, tönk, lemezek, hús:
A gomba "tojásból" fejlődik ki. A fehér gombatojás burka felül széthasad és kifejlődik belőle a kalaposgomba. Az alján bocskorként marad ott a burok maradványa. A bocskorból könnyen kifordítható. Kalapja fiatalon fehéres, később egyre sötétebb olajzöld vagy barnásabb, a széle felé világosabb. Átmérője kb. 5-12 cm. Eleinte félgömb, végül kiterülő. Bőre lehúzható. Tönkje karcsú, kissé vastagodik a bocskor felé. Kívülről lehet rojtos, cafrangos, felszakadozó. Gallérja jól fejlett, fiatal gombán még takarja a lemezeket, de később jól láthatóan lelógó, kicsit bordásan csíkossá válik. Lemezei fehérek, sűrűn űllók, puhák. Színét nem változtatja. Húsa is fehér, puha, nem tartós.
Egyéb:
Nagy örömmel leltem rá a magányosan növő példányra, a szabályos, olajzöld kalapjával, mert hát milyen gombász az, aki még nem látott Gyilkos galócát? Idős vagy fiatal, burokban lévő példányok sajnos nem voltak, pedig alaposan bejártam érte a kis tölgy és kőris elegyes sarkot az erdőben.
Általában tölggyel, bükkel, mogyoróval (esetleg fenyővel) él gyökérkapcsolatban. Hazánkban gyakori, elterjedt. Mivel a bocskort sokszor avar fedi és könnyen kihúzható belőle a gomba, vigyázatlan gyűjtő összeszedheti más gombával. A kalap színe sem minden esetben olajzöld, lehet egészen fehér (sok esőben) vagy egészen sötétes-barnás (szárazabb időben). Az öregedő/rothadó példányok lemezeinek széle is barnára fonnyadhat.
Habár alakja rendkívül jellegzetes és bélyegei alapján egyértelműen felismerhető, mégis sok mérgezés okozója hazánkban. Viszonylag ártalmatlan külseje miatt óvatosan kell kezelni minden erdőben termő, hasonló típusú gombát! A halállal végződő gombamérkezéseket itthon többnyire ez a gomba okozza.

A mérgező gombákról további érdekességeket itt is olvashatsz: Babonák és tévhitek a mérgező gombákról

Javaslata, kérdése van? Írja meg!

Tipikus megjelenési formájú, fiatal példány Bocskor kiásva az avarból, közelről Kettő egymás mellett, borostyán között Gallér és a lemezek kicsit közelebbről Ugye, milyen ártalmatlannak látszom?

Fajok latin név szerint

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T X Y V Z

Fajok magyar ábc szerint

A,Á B C,Cs D E,É F G,Gy H I,Í J K L,Ly M N,Ny O,Ö P Q R S,Sz T V Z,Zs

Határozásra váró fajok

Ismeretlen gombák