Kései laskagomba (Pleurotus ostreatus)
Általános jellemzés:
Emeletes csoportban fejlődő, nagy kalapokat növesztő farontó gomba. Fiatalon mélybarna a színe, amely később kifakul.
Lelőhely és időpont:
Szilvásvárad környéke (2006.10.26)
Íz és szag:
Kellemesen aromás.
Kalap, tönk, lemezek, hús:
A kalap felszíne fiatalon szép síma, sötétbarna, kissé lilás is lehet. Széle begöngyölt.
Idősebbkorban tölcséresen felkanyarodik, széle cakkozott lehet. Színe ilyenkor világosabb, főként a tönk felé fehéres-molyhos.
A lemezei lefutók. fiatalon világos krémszínű, majd sötétebb. Spórapora fehér.
Megjelenése mindig hasonló. Több kalap fejlődik egymás alatt. A fölsők fejlettebbek, nagyobbak. Fehér spóraporuk beszínezheti az alsókat.
Egyéb:
Ehető, de húsa - főként a tönkben - szívós lehet. Ezek a részek inkább csak őrleménynek alkalmasak. Mivel parkokban és utak mentén is megtalálható, óvakodjunk a forgalmas utak mellől fogyasztásra gyűjteni.
Farontó gomba, amely a szabadban lombos fák anyagán él. Hidegkedvelő, ezért csak késő ősszel találkozhatunk vele.
Különféle korhadékon (farönkön, szalmán) jól termeszthető. Intenzív termesztési módszerét hazánkban alakították ki.
Egyéb nevek: Őszi/Közönséges laskagomba
Felhasználás és Receptek
Javaslata, kérdése van? Írja meg!