Laskagombák felhasználása
|
Cukkinis gombás-tojás A klasszikus gombás-tojás "dúsított" változata. Hozzávalók (2 személyre): 2 db kisebb cukkini, ~20 dkg laskagomba, 3 tojás, só, bors, kis olaj A cukkiniket megtisztítjuk. A fiatal cukkinik héját nem kell lehámozni, csak a végüket levágni és jól megmosni. Utána a cukkinit és a gombát is felszeleteljük. Kis olajon először a gombát kezdjük párolni, majd ha kissé lepirult, hozzátesszük a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk. Közben felverjük a tojásokat. Ha a cukkini üvegesre párolódott, ráöntjük a tojást. Ízlés szerint lágyra vagy keményebbre sütjük. Frissen lehet tálalni. |
|
Gombakrémleves laskagombából Nem porított gombából készülő krémleves, amelyet burgonyával is sűrítünk. Hozzávalók (4 személyre): ~30 dkg burgonya, ~30 dkg laskagomba, 2 tojás sárgája, 1 doboz tejföl vagy 1 dl tej, petrezselyem, só, bors, kis olaj, víz Ha szárított gombából készítjük, akkor a gombát legalább fél órával korábban áztassuk be. Néhány apróbb gombán kívül a többit apró darabokra vágjuk, majd forró olajba dobjuk. Kicsit pároljuk, pirítjuk. A burgonyát meghámozzuk és összevágjuk, majd a gombához adjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket. Beletesszük a petrezselyem egy részét, sózzuk, borsozzuk. Ha a burgonya megpuhult, levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután robotgéppel az egészet összeturmixoljuk. Felengedjük kb. ugyanennyi vízzel, belerakjuk a pár kimaradt gombát valamint a maradék petrezselymet, majd visszatesszük főni. Egy külön tálban a doboz tejfölel vagy tejjel összekeverjük a tojássárgáját. Merőkanállal hozzáadjuk a levest apránként és folyamatosan kevergetve, nehogy a tojás hirtelen összeránduljon. Ha felforrt, levesszük a tűzről és forrón tálaljuk. |