Vissza a menühöz Laskagomba: Felhasználás & Receptek


Friss Ördögszekér laskagomba feldolgozás közben

Cukkinis gombás-tojás

Cukkinis gombás-tojás


A klasszikus gombás-tojás "dúsított" változata.
Hozzávalók (2 személyre):
2 db kisebb cukkini, ~20 dkg laskagomba, 3 tojás, só, bors, kis olaj
A cukkiniket megtisztítjuk. A fiatal cukkinik héját nem kell lehámozni, csak a végüket levágni és jól megmosni. Utána a cukkinit és a gombát is felszeleteljük. Kis olajon először a gombát kezdjük párolni, majd ha kissé lepirult, hozzátesszük a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk. Közben felverjük a tojásokat. Ha a cukkini üvegesre párolódott, ráöntjük a tojást. Ízlés szerint lágyra vagy keményebbre sütjük.
Frissen lehet tálalni.


Szárított Ördögszekér laskagomba áztatása

A krémleves készen

Gombakrémleves laskagombából


Nem porított gombából készülő krémleves, amelyet burgonyával is sűrítünk.
Hozzávalók (4 személyre):
~30 dkg burgonya, ~30 dkg laskagomba, 2 tojás sárgája, 1 doboz tejföl vagy 1 dl tej, petrezselyem, só, bors, kis olaj, víz
Ha szárított gombából készítjük, akkor a gombát legalább fél órával korábban áztassuk be.
Néhány apróbb gombán kívül a többit apró darabokra vágjuk, majd forró olajba dobjuk. Kicsit pároljuk, pirítjuk.
A burgonyát meghámozzuk és összevágjuk, majd a gombához adjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket. Beletesszük a petrezselyem egy részét, sózzuk, borsozzuk.
Ha a burgonya megpuhult, levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután robotgéppel az egészet összeturmixoljuk.
Felengedjük kb. ugyanennyi vízzel, belerakjuk a pár kimaradt gombát valamint a maradék petrezselymet, majd visszatesszük főni.
Egy külön tálban a doboz tejfölel vagy tejjel összekeverjük a tojássárgáját. Merőkanállal hozzáadjuk a levest apránként és folyamatosan kevergetve, nehogy a tojás hirtelen összeránduljon.
Ha felforrt, levesszük a tűzről és forrón tálaljuk.


Kezdő lap