Mezei szegfűgomba (Marasmius oreades)


Általános jellemzés:

Fűszeres aromája és gyakorisága miatt az egyik leginkább közkedvelt gomba.
Megtalálva (hely és idő):
Székesfehérvártól keletre, a 811-es út mellett, a Velencei hegység szélén (2006.06.11.)
Íz és szag:
Kellemesen fűszeres illatú, nyersen is jóízű. Az illata fontos bélyeg!
Kalap, tönk, lemezek, hús:
Kalapja 2-8 cm átmérőjű. Száraz időben fehér-krémszínű, nedvesebb időben őzbarna, barna (középen sötétebb, mivel nedvszívó húsa van). A kalap középen kissé csúcsos, széle felé látszódnak a bordák.
Lemezei ritkán állók, nem egyforma hosszúak és nem lefutók, vastagok, kalappal azonos színűek.
Tönkje 4-10 cm hosszú, karcsú, idősebb gombánál szívósabb, szálkás (nem törik könnyen, szakítani kell). Mikor a gombát a földből kihúzzuk, a tönk alján többnyire gombafonállal összetartott földmaradvány található. Érdemes ezért késsel szedni. A szívós tönköt étkezésre nem ajánlják, ezért a kalap alatt le kell vágni. Az idősebb példányok kalapja kukacos lehet belölről, ez kettévágás után ellenőrizhető.
Egyéb:
Ehető és szerintem ez a legízletesebb itthoni gomba. Jól szárítható is és a szárítmánya a friss gombáéhoz hasonlóan készíthető el.
A nevéből is következően, ez a gomba a rétek, mezők gombája, ahol a nagy fű között néha nehéz észrevenni. Általában ahol egy van, ott akad a közelben több is.
Fontos, hogy több mérgező gombával összetéveszthető (Pl. Kerti susulyka vagy Parlagi tölcsérgomba)! Mi a Rozsdásszárú fülőkét találtuk a közelében, ami felülről szintén nagyon hasonlít rá, de nem mérgező.

Javaslata, kérdése van? Írja meg!

Nedves időben talált csoport Szára szálasan szakad Lemezek ritkán állók, változó hosszúak Magas fű között, sokszor nehéz észrevenni

Fajok latin név szerint

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T X Y V Z

Fajok magyar ábc szerint

A,Á B C,Cs D E,É F G,Gy H I,Í J K L,Ly M N,Ny O,Ö P Q R S,Sz T V Z,Zs

Határozásra váró fajok

Ismeretlen gombák