Sárga rókagomba felhasználása
|
Gombás tojás (rántotta) A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb recept, a tojás gombával. Són kívül egyéb fűszer nem kell bele, így jól kihozza a gomba fűszeres ízét. Vajon meg kell párolni az összeaprított gombát. Eleinte sok levet enged, de pár perc múlva elfövi. Egy percig még pároljuk, aztán beleöntjük a sóval elkevert tojást. Két személyre kb. két maréknyi gombából kítűnő vacsora. |
Quiche Lorraine gombával Kissé macerásabb recept, de kiadós és nagyon finom, tuti vendégkápráztató! :) A Martin Knoop féle könyvben találtam. Hozzávalók (4 személyre): A tésztához: 250 dkg liszt, kis só, 125 dkg hideg vaj, 4 evőkanál víz A töltelékhez: 250 g Sárga rókagomba, 6 tojás, 1/4 l tejszín, só, fekete bors, 100 g szalonna vékony szeletekben A tésztához szükséges alapanyagokat összegyúrjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy nem túl magas falú sütőformát kizsírozunk, az alját és az oldalát befedjük a tésztával, alját megszurkáljuk és kb. fél órára hidegre teszzük. A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. A tojást és a tejszínt összehabarjuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a kissé összeaprított gomát. A tésztával kibélelt sütőformát kb. 5 percig sütjük. Ezután kivesszük és az aljára helyezzük a szalonnaszeleteket. Ráöntjük a gombás-tojásos masszát, vissszatesszük a sütőbe, és kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. |
|
Provancei rókagomba Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg rókagomba, 1-2 cukkini, 1 padlizsán, 3-4 paradicsom, néhány olajbogyó, olaj, kis vaj, vöröshagyma, fokhagyma, bazsalikom, só, bors A hagymát felaprítjuk és üvegesre pároljuk az olajon. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, kicsit pároljuk majd rátesszük a felaprított padlizsánt, cukkinit és az olajbogyót. Sóval, borssal , tört fokhagymával valamint bazsalikommal fűszerezzük. Kicsit összepároljuk, majd belerakjuk az összevágott paradicsomot. Ha a leve elpárolgott, lepirítjuk és hozzáadunk egy evőkanál vajat. Kifőtt tésztán forrón tálaljuk. |
|
Tartósítás szárítással Ezzel a tartósítási eljárással a gomba ízanyagai teljesen megmaradnak, sőt, még koncentrálódnak is. Lényege, hogy a termőtestek nedvességtartalmát természetes úton lecsökkentsük (10% alá). A nedvességtartalom eltüntetésével megszüntetjük az önemésztő enzimek tevékenységét, valamint a kártevők zömének életlehetőségét. Fontos, hogy szárításra csak egészséges, tiszta és étkezésre alkalmas gombatermőtesteket szabad felhasználni. A legegyszerűbb házi szárítási módszer amikor a felszeletelt gombát cérnára fűzzük, és száraz helyre kiakasztjuk. A szárított gomba pár órai áztatás után a friss gombával egyenlő értékűre változik. A fenti recept is szárított gomba felhasználásával készült. |