Sárga rókagomba felhasználása



Sárga rókagomba vajban párolása

Gombás tojás (rántotta)


A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb recept, a tojás gombával. Són kívül egyéb fűszer nem kell bele, így jól kihozza a gomba fűszeres ízét.
Vajon meg kell párolni az összeaprított gombát. Eleinte sok levet enged, de pár perc múlva elfövi. Egy percig még pároljuk, aztán beleöntjük a sóval elkevert tojást.
Két személyre kb. két maréknyi gombából kítűnő vacsora.
Sárga rókagomba még a tepsiben
Quiche Lorraine gombával


Kissé macerásabb recept, de kiadós és nagyon finom, tuti vendégkápráztató! :) A Martin Knoop féle könyvben találtam.
Hozzávalók (4 személyre):
A tésztához: 250 dkg liszt, kis só, 125 dkg hideg vaj, 4 evőkanál víz
A töltelékhez: 250 g Sárga rókagomba, 6 tojás, 1/4 l tejszín, só, fekete bors, 100 g szalonna vékony szeletekben

A tésztához szükséges alapanyagokat összegyúrjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy nem túl magas falú sütőformát kizsírozunk, az alját és az oldalát befedjük a tésztával, alját megszurkáljuk és kb. fél órára hidegre teszzük.
A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. A tojást és a tejszínt összehabarjuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a kissé összeaprított gomát.
A tésztával kibélelt sütőformát kb. 5 percig sütjük. Ezután kivesszük és az aljára helyezzük a szalonnaszeleteket. Ráöntjük a gombás-tojásos masszát, vissszatesszük a sütőbe, és kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Sárga rókagomba elkészítve, friss bazsalikommal díszítve
Provancei rókagomba


Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg rókagomba, 1-2 cukkini, 1 padlizsán, 3-4 paradicsom, néhány olajbogyó,
olaj, kis vaj, vöröshagyma, fokhagyma, bazsalikom, só, bors

A hagymát felaprítjuk és üvegesre pároljuk az olajon. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, kicsit pároljuk majd rátesszük a felaprított padlizsánt, cukkinit és az olajbogyót. Sóval, borssal , tört fokhagymával valamint bazsalikommal fűszerezzük. Kicsit összepároljuk, majd belerakjuk az összevágott paradicsomot. Ha a leve elpárolgott, lepirítjuk és hozzáadunk egy evőkanál vajat. Kifőtt tésztán forrón tálaljuk.
Sárga rókagomba felfűzve a szárításhoz
Tartósítás szárítással


Ezzel a tartósítási eljárással a gomba ízanyagai teljesen megmaradnak, sőt, még koncentrálódnak is. Lényege, hogy a termőtestek nedvességtartalmát természetes úton lecsökkentsük (10% alá). A nedvességtartalom eltüntetésével megszüntetjük az önemésztő enzimek tevékenységét, valamint a kártevők zömének életlehetőségét.
Fontos, hogy szárításra csak egészséges, tiszta és étkezésre alkalmas gombatermőtesteket szabad felhasználni.
A legegyszerűbb házi szárítási módszer amikor a felszeletelt gombát cérnára fűzzük, és száraz helyre kiakasztjuk.
A szárított gomba pár órai áztatás után a friss gombával egyenlő értékűre változik. A fenti recept is szárított gomba felhasználásával készült.

Fajok latin név szerint

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T X Y V Z

Fajok magyar ábc szerint

A,Á B C,Cs D E,É F G,Gy H I,Í J K L,Ly M N,Ny O,Ö P Q R S,Sz T V Z,Zs

Határozásra váró fajok

Ismeretlen gombák