Ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta)


Általános jellemzés:

Világosbarna gomba, méhselyt szerű bemélyedésekkel a süveg felszínén. A tönk fehér, szemcsés, a süveggel összenőtt. Belül egybefüggő üreg tölti ki a gombát.
Megtalálva (hely és idő):
Szekszárd, Sötét-völgy (2005.04.23.). Völgytalpi erőben, erdei út mentén.
Íz és szag:
Íze, szaga kellemes, de nem túl jellegzetes.
Kalap, tönk, lemezek, hús:
Ezek voltak az eddig talált legnagyobb méretű kucsmagombáink. Átlagos süveg átmérő 6-15 cm között mozgott, a gombák magassága kb. 15-25 cm volt. Voltak egészen gömbölyű, illetve csúcsosodó süvegűek. Belselyükben szépen látszódott a nagy üreg, amely a kucsmagombák legfontosabb tulajdonsága. A süveg az érett spóráktól barna kívül, belül fehér, szemcsés. (Habár állítólag a pusztai kucsmagomba kivétel, mert az több üregű.)
Egyéb:
A kucsmagombákról sok érdekességet találtunk egy Élet és Tudomány (15.szám/2005) cikkben. Azt írják, sokáig rejtélyes gombáknak tartották őket, mert katasztrófák (tűzvész, árvíz) után különösen sok jött elő. Volt úgy, hogy ilyen eset után egy m2-en százat is megszámoltak. Ma már ismert, hogy a gombák fejlődési ciklusaira van hatással a talaj kiszáradása ill. átnedvesedése. Ha ez kedvezőtlen, a földben "alszanak" a gombácskák, de amint kedvezően alakul, előjönnek nemcsak az idei, hanem az elmúlt évek termőtestei is. Így egy jó évben több évnyi "termést" is leszüretelhetünk.
A másik, amit sok helyen olvastunk, hogy csak helyenként fordul elő. Ezt mi is igazolhatjuk, mert az egész erdőben sehol sem láttunk, csak azon a pár m2-en. Ott viszont sokat és szép, nagy méretűeket.
Vacsora lett belőlük, megtöltve és olajban kisütve. Kicsit megszívta magát olajjal, ezért legközelebb inkább más receptet próbálunk ki!

Érdemes megnézni a kucsmagomba rajongók oldalát, ahol pl. fent van az USA-ban 2003-ban talált legnagyobb méretű; kucsmagomba: kb. 60 cm magas és több kilós lehetett!

Javaslata, kérdése van? Írja meg!

Párosával Idősebb, gömbölyű példány Ferdén nőtt, csúcsos süveggel Kettévágva, belseje üreges Begyűjtve Paks mellett 5 nappal később

Fajok latin név szerint

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T X Y V Z

Fajok magyar ábc szerint

A,Á B C,Cs D E,É F G,Gy H I,Í J K L,Ly M N,Ny O,Ö P Q R S,Sz T V Z,Zs

Határozásra váró fajok

Ismeretlen gombák