Légyölő galóca (Amanita muscaria)


Általános jellemzés:

Igazi mesegomba kinézetű gomba. Vörös színű kalapja a fehér pöttyökkel összetéveszthetetlenné teszi. Szép gomba, de mérgező!
Találva (hely és idő):
Mecsek (2005.10.31.)
Íz és szag:
Nem teszteltem.
Kalap, tönk, lemezek, hús:
Kalap kb. 12 cm átmérőjű kifejlődve. Fiatalon sötétebb piros, idősebb korban kissé megfakulhat. Kalapbőr lehúzható, alatta kissé narancssárgás a hús, amely nem színeződik el idővel. A tönk fehér, üreges, alul kiszélesedő, bunkós. A tönk 2/3-án található jól fejlett gallér fehér hártyás, sima. A lemek fehérek, viszonylag sűrűn állók, puhák. Húsa fehér, nem színeződik el.
Egyéb:
A Légyölő galócának többnyire nincs nagy bocskora, mert a termőtest növekedése során két burok közül az egyik a kalapon marad felszakadozva (pöttyök). A másik burokból gallér lesz. Előfordulhat, hogy a sok eső vagy szárazság hatására a pöttyök eltűnnek és a kalap kifakul. Erre gondolva fehér lemezű gombáknál mindig figyelni kell a galócákra jellemző egyéb bélyegekre: fehér lemezek, gallér. A méreganyaga hallucinációt és gyomorbántalmakat okoz. Úgy hallottam, hogy az elnevezése onnan ered, hogy régebben a kalapbőrét tejbe vagy cukros vízbe áztatták és azt használták a legyek ellen.
Savanyú talajú erdőkben gyakorinak írják.

Javaslata, kérdése van? Írja meg!

Mohapárnában egy idős csigarágta és egy fiatal példány Az egyik burok felszakadozva kerül a kalapra, ezért vannak pöttyök a bocskor helyett Vakus kép a csoportról

Fajok latin név szerint

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T X Y V Z

Fajok magyar ábc szerint

A,Á B C,Cs D E,É F G,Gy H I,Í J K L,Ly M N,Ny O,Ö P Q R S,Sz T V Z,Zs

Határozásra váró fajok

Ismeretlen gombák