1. táblázat Színváltoztató csiperkék
Vörösödõ húsúak (ribescentes-csoport) |
Campester-csoport |
A hús csak kissé vörösödik a tönkben. Ehetõek. |
Silvaticus-csoport |
A hús erõsen vörös lesz a vágásfelületen, érintésre is vörösödik. (3. kép) Ehetõek. |
|
Gyengén sárguló húsúak (flavescentes csoport) |
Arvensis-csoport |
A gomba többé-kevésbé sárgul, szaga ánizsszerû, de nem kellemetlen. (4. kép) Ehetõek. |
Erõsen sárguló húsúak (xanthodermatei-csoport) |
Xanthoderma-csoport | A hús a tönk aljában krómsárga színû, érintés hatására is élénksárga lesz, a szaga kellemetlen, erõs karbolsavra emlékeztetõ. Ez a csoport tartalmazza a mérgezõ csiperkéket. (5. kép) |
3. kép A fenyves csiperke egyike az erõsen vörösödõ csiperkéknek. Ehetõ. |
4. kép: Az erdõszéli csiperke csak enyhén sárgul. Ehetõ. |
5. kép: A tintaszagú csiperke erõsen sárguló gomba. Mérgezõ, gyomor-bél tüneteket okoz. |
Szerzõ:Haulik Beatrix Szinyei Merse Pál Gimnázium (2004)