1. táblázat Színváltoztató csiperkék

Vörösödõ húsúak
(ribescentes-csoport)
Campester-csoport A hús csak kissé vörösödik a tönkben.
Ehetõek.
Silvaticus-csoport A hús erõsen vörös lesz a vágásfelületen, érintésre is vörösödik. (3. kép)
Ehetõek.
Gyengén sárguló húsúak
(flavescentes csoport)
Arvensis-csoport A gomba többé-kevésbé sárgul, szaga ánizsszerû, de nem kellemetlen. (4. kép)
Ehetõek.
Erõsen sárguló húsúak
(xanthodermatei-csoport)
Xanthoderma-csoport A hús a tönk aljában krómsárga színû, érintés hatására is élénksárga lesz, a szaga kellemetlen, erõs karbolsavra emlékeztetõ. Ez a csoport tartalmazza a mérgezõ csiperkéket. (5. kép)


Fenyves csiperke
3. kép A fenyves csiperke egyike az erõsen vörösödõ csiperkéknek. Ehetõ.
Erdõszéli csiperke
4. kép: Az erdõszéli csiperke csak enyhén sárgul. Ehetõ.
Tintaszagú csiperke
5. kép: A tintaszagú csiperke erõsen sárguló gomba. Mérgezõ, gyomor-bél tüneteket okoz.

Szerzõ:Haulik Beatrix Szinyei Merse Pál Gimnázium (2004)

Fajok latin név szerint

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T X Y V Z

Fajok magyar ábc szerint

A,Á B C,Cs D E,É F G,Gy H I,Í J K L,Ly M N,Ny O,Ö P Q R S,Sz T V Z,Zs

Határozásra váró fajok

Ismeretlen gombák