Vissza a kezdőlapra Korhadó faágon, száradó saspáfrány levelek között


Közönséges tégelygomba (Crucibulum laeve)


Általános jellemzés:

Olyan gomba, amely csak a figyelmes kirándulónak tűnik fel. Korhadó fadarabokon apró, sárga pontokként látszódnak messziről.
Találva (hely és idő):
Felsőszölnök, Őrség (2005.07.07.)
Íz és szag:
Nem jellemző.
Kalap, tönk, lemezek, hús:
A tégelygombák felépítése eltér a kalaposgombákétól. (A Csíkos pohárgombához hasonló, de valamiért más nemzetségbe sorolják.) A termőtest itt is pohárka formájú, melynek mérete nem éri el az 1 cm-t sem. A tégelyek kívülről sötét sárgák, nemezesek. Az éretlen poharat narancssárga/sárga fedő takarja. Amikor ez felhasad, a spórákat tartalmazó gömböcskéket kimossa belülről a csapadék. A ragadós gömböcskék (peridiolák) lencse formájúak. Egy tégelyben 10-15 lencse „csücsül”. A tégelybe hulló esőcsepp hatására a spóratokok kirepülnek és a környező növényeken megtapadnak. A növényeket az állatok elfogyasztják és mivel a spórák nem emészthetők, az ürülékükkel messzire juttatják a gombát.
Egyéb:
Famaradványon és más szerves hulladékon nő. Általában csoportosan, de a csoportban nincs sok tégely. (Mi csak 4-8 tégelygombát találtunk egy helyen). Egy tégelyen belül a spróratokok száma viszont sok.
Svédországban kenyérgombának hívják, mert miniatűr kenyérkosárra és zsemlékre emlékeztet a gomba formája.
Egyéb nevek:
Crucibulum vulgaris; Crucibulum crucibuliforme


Javaslata, kérdése van? Írja meg!

Ugyanaz a csoport más szögből Kicsit messzebb egy tuskón
Vonalzó mellett