Vissza Fiatal gombák


Általános jellemzés:

Kívülről tinóru formájú gomba. Közelebbről nézve még a csoport sem volt meghatározható, mert csövek vagy lemezek helyett csak ráncszerű termőteste volt.
Megtalálva (hely és idő):
Paks, Ürge-mező szélén egy nyárfa csoportban (2005.06.07. és 11.)
Íz és szag:
Szaga erős. Ízét nem kóstoltuk. :(
Kalap, tönk, lemezek, hús:
A határozás során valamilyen fagomba (pl. Rőt vagy Pikkelyes fagomba?) jött szóba. Ellene szólt viszont, hogy azt írjék, vékony a húsok, míg ez nagyon is vaskos gomba volt. Ezen kívül a lemezeit fűrészes szélűnek írják, míg ennek jóformán lemeze sem volt. Viszont mellette szól, hogy egyedül itt írták, hogy a lemezek olykor csak később alakulnak ki.
Egyéb:
A határozás során két eset jött szóba. Az egyik a Bársonyostönkű cölöpgomba, de lemezei nem puhák és nem foltosodtak nyomásra. Ráadásul ez nyárfán nőtt, míg amazt főleg fenyőre írják. A másik lehetőség valamilyen fagomba (pl. Rőt vagy Pikkelyes fagomba?). Ez ellen az szólt, hogy ennek nem volt vékony a húsa. Ezen kívül a lemezeit fűrészes szélűnek írják, míg ennek jóformán lemeze sem volt. Viszont mellette szól, hogy egyedül itt írták, hogy a lemezek olykor csak később alakulnak ki.


Van ötlete? Írja meg!


AZONOSÍTVA: Lentinus degener
A legmeggyőzőbb javaslat egy fagombára érkezett, amelynek magyar nevét nem találtam meg. Talán "Abnormális fagombának" lehetne hívni :). Mindenesetre egy nagyszerű szlovák gombás honlapon rengeteg kép található róla, amelyek többek között ehhez hasonló állapotban is mutatják. Köszönöm a segítséget!
Csoport felülről
Pár nappal később
Félbevágva
Termőrétegén a ráncok